“Muzikant, kun je daar van leven?”

Als er één vraag is die mij vaak wordt gesteld tijdens een optreden dan is het wel: “Muzikant, kun je daar van leven?”. Vaak aangevuld met: “of doe je er nog wat naast?”
Immers: Van kunst/muziek kun je niet leven. Het lijkt een algemeen geaccepteerde collectieve overtuiging te zijn. Een overtuiging die overigens ook bewust of onbewust wordt geloofd door veel collega artiesten/muzikanten, met alle vervelende gevolgen van dien.

In het jaar 2006 heb ik de keuze gemaakt om alleen nog te gaan doen wat ik leuk vind. Met mijn toenmalige baan in loondienst zat ik op een dood spoor.
Ik ben toen (in overleg met mijn gezin) gestopt en “in het diepe gesprongen” zoals dat heet. En om een lang verhaal kort te maken. Ik doe nu wat ik erg leuk vind. En ja, ik kan er van leven. Mijn vrouw en ik hebben beiden ons eigen bedrijf en zorgen voor een deel van het gezinsinkomen.

Is dit vanzelf gekomen? Nee, alles heeft zijn prijs en die prijs heb ik ook betaald om te komen waar ik nu ben. Het was een weg vol fouten, blunders, en stress. Maar ook een weg van investeren in mijn bedrijf en in mijn mindset, door waardevolle cursussen te volgen. Een weg van successen vieren, van leren, implementeren, volharden, bijsturen en vooral zelfdiscipline. Was dit ingewikkeld? Nee, niet ingewikkeld, maar zeker ook niet makkelijk.
En was het het waard?…… Ja, dubbel en dwars.
Ik prijs mij gelukkig en dankbaar voor een leven waarin ik zelf de koers uitzet. Een koers om mijn talenten en vaardigheden in te zetten om de wereld een beetje mooier te maken. Een wereld waarin ik fijne mensen mag tegenkomen en hier iets voor mag betekenen.
Ik las laatst een mooie en ware quote:
Het tegenovergestelde van “Zekerheid” is “Vrijheid”.
Immers de meeste zekerheid hebben we als het allemaal voor ons is geregeld. Nadeel is dat we dan zelf weinig zeggenschap hebben om sturing te geven aan ons leven. Naarmate we meer keuzemogelijkheden hebben neemt de persoonlijke vrijheid toe. En is die vrijheid dan on-zeker? Antwoord: Alleen als je er geen verantwoordelijkheid voor neemt. En dit is het bovenstaande leerproces, van vallen en opstaan, wat ik heb doorgemaakt en steeds weer doormaak als ik weer een nieuwe stap neem.

Afgelopen maand heb ik weer een heerlijke maand gehad. Ik heb 13 keer mogen optreden. Lekker veel buiten spelen. (Dat deed ik als kind ook al graag) Onderstaand zie je een greep uit de activiteiten van de afgelopen 4 weken.

Een drietal tuinfeesten voor jarige mensen en jubilerende echtparen.Ik heb weer twee goed bezochte huiskamerconcerten mogen geven in ons boomstammenhuis in Soest.

Op de “Summerfair” in Ommen heb ik muziek mogen maken voor de bezoekers die heerlijk een dagje uit waren op het prachtige Landgoed het Laer.

In een achtertuintje van een huis in Utrecht heb ik voor een groep jong volwassenen met een verstandelijke beperking de live muziek mogen verzorgen op het 20ste-verjaardagsfeest van Olivier.

Op 1e Pinksterdag stond ik in een Café ”t Swaentje in Balk (Friesland) tot in de kleine uurtjes muziek te maken voor een gezellige club Friezen en toeristen. Het was al licht toen ik weer thuis kwam. Genieten van de stilte en de vogels.

Afgelopen weekend heb ik samen met een dames zangkoor “Zingen & Zo” heerlijk gezamenlijk gemusiceerd. De meeste koorleden hadden trouwens ook thuis allerlei heerlijkheden voorbereid zodat we ook heerlijk hebben gegeten.

Vanavond organiseren mijn vrouw Baudy en ik samen met een kerngroep weer “Make Music Together”, waarbij we met een internationaal gezelschap van Soesters, muziek maken. Een versmelting van culturen.

Kortom, ik heb een gevarieerd leven, ik doe wat ik leuk vind, kan daar weer veel mensen blij mee maken. En kun je daar ook een boterham mee verdienen? Ja, dus.

Wil je reageren op deze blog dan stel ik dat erg op prijs. Laad dan je reactie achter in het commentaarveld hieronder. Heb je vragen, dan krijg je zeker antwoord.

This entry was posted in Actueel. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

security-high.png
Leuk als je reageert! Na het versturen komt je reactie in de wachtrij voor goedkeuring en kan het enige tijd duren voordat je reactie verschijnt. Eén keer versturen is dus voldoende.
 

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

6 Responses to “Muzikant, kun je daar van leven?”

 1. Het tegenovergestelde van zekerheid is vrijheid. Dat deed me denken aan een geschiedenisboek over belasting heffen. Immers: belasting betalen is een zekerheid in het leven en het beperkt je in je handelen en uitgaven (geen vrijheid). Maar wist je dat de geschiedenis aantoont dat belastingheffing niet zelden de hefboom vormde voor het verkrijgen van politieke, sociale en religieuze vrijheid? Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de AOW. De belastingen gingen destijds omhoog, maar 65+-ers kregen er vrijheid voor terug! Nu speelt de discussie over invoering van het basisinkomen. Dat geeft een vorm van vrijheid dat wel gefinancierd moet worden vanuit de belastingen en/of besparingen die gerealiseerd kunnen worden. Persoonlijk ben ik wel voorstander van om groepsgewijs basisinkomen te realiseren. Eigenlijk is de AOW al een soort basisinkomen, maar ook hier zijn regels voor om im- en export te reguleren. Te beginnen met de groep 60+-ers die niet meer aan het werk komen en nu in de Bijstand zitten. Ex-bankmedewerkers zouden kunnen onderzoeken welke besparingen de overheid kan realiseren. Het meest lastige bij dit werk is ‘om jezelf overbodig te maken’. Dan moet je de overtuiging hebben die jij ook hebt: als je zekerheid opgeeft, komt er vrijheid voor terug. Ik wens iedereen veel wijsheid.

 2. Karin Ohlenbusch says:

  Ik heb weer met veel genoegen je ‘Weerklank’ gelezen Arnoud. En wat een blije foto’s!
  Jij geeft geluk door!

 3. Lydeke Sjamsoedin says:

  Mooi dat je dit deelt Kas. Ook als voorbeeld voor anderen. En natuurlijk als antwoord op de vragen die mensen hebben. Bij de eerste ontmoeting met jou (in de Soesterduinen) straalde alles van wat je hierboven hebt beschreven al van je af. De hele ontwikkeling die jullie hebben doorgemaakt en de keuzes die jullie hebben gemaakt. En dat het goed was.
  Hartelijke groet en graag nog eens tot ziens. Lydeke Sjamsoedin.

 4. Arjen says:

  Leuk, maar ook persoonlijk rakend verhaal, Arnoud.
  Zelfs al ken ik je al sinds…uhh…1983 😀

 5. Riet Kok says:

  Leuk je weer te hebben gezien en gehoord, Arnaud. En dank nog dat je nog wat
  liedjes te horen hebt gegeven.
  Tot een volgende keer.
  Groetjes