Wat is jouw favoriete lied?

“250.000 liedjes speel ik niet”. Afgelopen weekend speelde ik op twee jubileumfeesten. En zoals ook nu weer werden er weer veel verzoekliedjes aangevraagd.
Een rondlopende troubadour nodigt uit tot het aanvragen van verzoekjes. Toen ik hier aan het begin van mijn muzikale carrière achter kwam, merkte ik ook dat er heel veel bekende liedjes zijn, die ik als troubadour zou kunnen spelen. Maar ook dat, hoeveel liedjes ik zou instuderen, er altijd veel meer liedjes zullen zijn die ik niet uit mijn hoofd ken. Wanneer mensen dus in het wilde weg liedjes gaan aanvragen, moet ik statistisch gezien vaak “nee” verkopen en dit gebeurde in de praktijk dan ook. Kun je “De Zuiderzeeballade” spelen? Kun je iets van ABBA? En Anouk dan…, het Volkslied van ons dorp?
Dit heeft er toe geleid, dat ik tijdens een optreden mijn repertoire (met 250 bekende popliedjes) als muzikale menukaarten uitdeel, zodat de gasten op het feest een keuze hebben uit liedjes die ik wel kan spelen.

Ik heb ervoor gezorgd dat het een breed repertoire betreft zodat er echt voor ieder wat wils is. Als inspiratiebron gebruik ik onder meer de lijst van de Top2000, die ieder jaar wordt uitgezonden tussen Kerst en Oud- en Nieuw op NPO2 radio.

Als er toch iemand is die iets aanvraagt buiten deze lijsten om zeg ik: “Alle liedjes die ik ken, heb ik op mijn repertoirelijsten staan”. Staat dit lied op mijn repertoire?” Toch heb je mensen die echt graag iets willen horen wat niet op mijn repertoire staat en vriendelijk aandringen. “Ah jawel, deze ken je wel. Hij gaat zo”, waarbij van het lied dan even een stukje refrein wordt voorgezongen. En echt, hoe graag ik dan spontaan het hele lied van begin tot eind, zou willen spelen, kan ik dit niet. Niet alleen het kennen van de melodie is belangrijk, maar ook de akkoorden op de gitaar en de tekst van het refrein en de coupletten. Dit vraagt om voorbereiding. Daarnaast ben ik nogal perfectionistisch als het gaat om het ten gehore brengen van een lied. Ik oefen hiervoor veel en vaak totdat een stuk er echt goed in zit, alvorens het op mijn repertoire te zetten. “Ik speel 250 liedjes wel en 250.000 liedjes niet”, is wat ik vaak zeg om duidelijk te maken dat 250 nummers misschien best veel is om te kennen en te kunnen spelen, maar dat ik nog altijd heel veel liedjes niet speel.
Uiteraard laat ik me wel inspireren door liedjes die aangevraagd worden. Het brengt mij op goede ideeën. Zo heb ik liedjes bijvoorbeeld als Une Belle Histoire van Michel Fugain, ‘t Dondert en ‘t Bliksemt van Guus Meeuwis, Hello, Mary Lou van Ricky Nelson ingestudeerd en op mijn repertoire gezet, nadat ik deze tips tijdens optredens had gehad.
Met dit blog wil ik hier nog een stapje verder in gaan.

Als lezer van dit blog hebben we elkaar wellicht ontmoet op een feest dat je hebt gegeven, of een huiskamerconcert dat je hebt bijgewoond. Je zou me kunnen helpen als je laat weten welk lied, of welke liedjes ik aan mijn repertoire zou kunnen toevoegen.
Wil je in het commentaarveld hieronder laten weten wat jij een mooi of gezellig lied vindt (het mogen er ook meer dan één zijn) waarvan jij denkt dat dit goed in mijn repertoire zou passen?
Met jouw tips kan ik aan de slag, om het een volgende keer op een feest nog weer beter te kunnen doen.

Alvast bedankt voor je hulp.

This entry was posted in Actueel. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

security-high.png
Leuk als je reageert! Na het versturen komt je reactie in de wachtrij voor goedkeuring en kan het enige tijd duren voordat je reactie verschijnt. Eén keer versturen is dus voldoende.
 

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

7 Responses to Wat is jouw favoriete lied?

 1. Astrid Westerbeek says:

  Misschien wat Nederlandse liedjes toevoegen aan het repertoire? Dimitri van Toren, Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en nog andere zangers natuurlijk.
  Je repertoire is al heel bijzonder.

 2. karin zantingh says:

  Hallo Arnoud, het is inderdaad top dat je zoveel liedjes wel kent. Deze week hoorde ik op tv het liedje, “toch ben ik blij dat ik je niet vergeten ben” van Joost Nuisel. Ik hoorde het jou zo zingen, hoort deze al bij de 250 of bij de 250000?
  Harte groet, Karin

 3. Jan Wesselo says:

  Hallo Arnoud,

  Graag reageer ik op jou verzoek wat betreft suggesties voor liedjes op jouw repertorelijst.
  Op mijn feest voor mijn 80 ste veraardag op 5 november heb ik jou gevraagd, als reactie op o,o, Den Haag, of je ook Als ik boven op Dom kom kon zingen. Mede omdat Utrecht mijn geboortestad zou ik dus graag dit lied op jouw toch al omvangrijke lijst willen zien.
  Overigens was jouw optreden op mijn feest fantastisch en heb ik veel lovende reacties mogen ontvangen.

  Vriendelijke groet,

 4. Jaap-Willem Caron says:

  Hallo Arnoud,

  hierbij mijn suggesties voor nieuwe liedjes:
  Ik neem je mee – Gers Pardoel
  Nooit meer alleen – Gers Pardoel
  Anne – Herman van Veen

  met groet, Jaap-Willem

 5. Gerard & Marian Beliën says:

  Zeker voorkeur
  Roy Orbison
  met
  Only the Lonely
  en The Pretty Woman

 6. Karin Ohlenbusch says:

  Wat een mooie blog heb je weer geschreven Arnoud!
  Ik heb wel enkele suggesties: liedjes van Robert Long die hij allemaal zelf schreef. Zowel de tekst als de muziek. Ik merkte dat er veel gedateerd zijn en ik zou zo gauw geen titel weten.
  Boudewijn de Groot: “Op weg naar mijn lief” en “De vondeling van Ameland”. (Heb je de laatste niet al?) Van de CD: “Eiland in de verte”.
  Stef Bos: “Papa”, “Wat het ook is” en “Omgekeerde tijd”.
  Yves Duteil: “Prendre un Enfant”.

 7. Rina Vernooij says:

  Hallo Arnoud,
  Een beetje late reactie, maar hier wat liedjes die ik vroeger en nu nog steeds mooi vind:
  – Who’ll stop the rain van Creedence Clearwater Revival
  – Sweet Caroline van Neil Diamond
  – Sad songs, Nikita etc. van Elton John
  Hoop dat je er wat mee kunt en groetjes,
  Rina Vernooij