Ik sta versteld!

Wow, wat een middag was het afgelopen zondag. Of, hoe kleine dingen groots kunnen zijn. Ik mocht voor de vierde keer de nieuwjaarsborrel bij Theater Kleintje Kunst in Hilversum muzikaal omlijsten. En … ik stond versteld.

Deze keer waren er twee opvoeringen. Naast mijn muzikale theateroptreden was er een tweede opvoering van de éénakter “De Olieman” gespeeld door Dick Nijman en theater directeur Eugène Mennen zelf. Om 14.30 uur was eigenlijk de inloop, maar vanaf 14.00 uur kwamen er al mensen binnen. Een aantal kende ik van het optreden een jaar geleden. Ook was er een mooi weerzien van aan aantal mensen op wiens feest ik heb gespeeld, zoals de honderdjarige Louis met zijn zoon Leo en een echtpaar voor wie ik dit jaar nog zal gaan spelen. Er was ook een dame die in oktober naar een huiskamerconcert, dat ik heb gegeven,  was geweest en die een vriendin voor dit Nieuwjaarsconcert enthousiast had gemaakt. Men had mijn uitnodiging gelezen in de “Weerklank” van vorige week of had de aankondiging gelezen op Facebook.
Nadat we om 14.45 uur met zo’n 35 mensen aan de bar hadden geproost op het nieuw jaar, werd de éénakter opgevoerd. Deze duurde 25 minuten. Samen lachen om de grappen, samen klappen voor de acteurs.

In de pauze legde ik in de bar mijn repertoire neer en verzoek memo’s waarop de aanwezigen hun verzoeklied mochten schrijven. Ik zorgde alvast voor de live muziek aan de bar. Er werd vanaf het eerste nummer meegezongen en al gauw zaten er meer dan 50 memo´s met verzoekliedjes op mijn gitaar. (Veel te veel om te kunnen spelen in het ruime uur dat mijn show mocht duren.) Er ontstond al wel een gezellige interactie en de muzikale show nam dus een aanvang in de bar, waar ik alvast maar begon met de verzoekjes.
Nadat iedereen voor de tweede keer aan een drankje had kunnen bestellen en de glazen geleegd had, werd men uitgenodigd in het theater. Het theatertje heeft 5 rijen met ieder 8 rood pluche stoelen en een podium dat gelijkvloers ligt met de stoelen op de eerste rij. Je zit als publiek dus echt dicht op de uitvoerende artiest(en). Dit, samen met de knusse sfeer die Eugène heeft gecreëerd en prachtige donkerrode velours gordijnen, creëert een unieke en intieme theater ambiance in theater Kleintje Kunst.
Het is wonderlijk wat er gebeurde. Er zijn van die momenten waarin alles lijkt te kloppen. De stemming zat er goed in en ik begon met het spelen van de aangevraagde liedjes. Zoals de mensen die mij kennen weten, heb ik veel interactie met het publiek. Ik speel vrijwel uitsluitend verzoekliedjes, maar ook korte spontane dialogen, mag ik graag voeren tijdens een opvoering. Zondag was weer zo’n dag dat het heel bijzonder ging. Ik speelde makkelijk, het publiek was enthousiast. Er ontstond echt een theaterprogramma dat we samen, publiek en artiest, in het moment aan het maken waren. Door de sfeer van het theater en de muzikale klanken voelde het alsof we werden opgetild. Even met zijn allen zwevend op een plek zonder verleden en toekomst, alleen maar het plezier met elkaar. Een zeldzame ervaring, die met een muzikale opvoering soms gebeurt. Een ervaring die Joe Jackson in zijn boek “A cure for gravity” (een middel tegen zwaartekracht) ook treffend beschrijft.
Tegen het einde van de show zat ik nog wel met een dilemma. Er was namelijk twee keer het lied “Paradise by the dashboard light” aangevraagd. Een rock ‘n roll duet van Meat Loaf. Een lied dat meer dan één keer wordt aangevraagd heeft natuurlijk voorrang, echter ik had geen zangeres die de vrouwen partij van het lied zou kunnen zingen. Op dat moment bleek dat zangeres Deirdre in de zaal aanwezig was. Deirdre die met haar koor Vocal Easy afgelopen december nog opgetreden had bij Kleintje Kunst. Zij was zo spontaan en dapper om geheel onvoorbereid de pittige damespartij van Ellen Foley voor haar rekening te willen nemen. Zo, hup vanuit het publiek de schijnwerpers in en zingen maar. En een feestelijke finale dat het werd. Iedereen stond en er werd meegezongen, geklapt en gedanst, voor zover de krappe ruimte tussen de stoelen dit toeliet. Wat een ervaring! Voor mij en ook voor de bezoekers van het theater Kleintje Kunst. Een spontaan spetterend einde, waar menigeen nog heerlijk van na kon genieten tijdens het naborrelen aan de bar.

Heerlijk om zo het jaar te beginnen. Ook mijn optreed agenda voor dit jaar ziet er al veelbelovend uit. Deze week weer heerlijk drie keer optreden. Kortom, ik heb zin in 2018.

Wil je een reactie geven op dit verhaal dan stel ik dat erg op prijs. Laat jouw bericht dan achter in het commentaarveld hieronder. Alvast bedankt en een heel goed, gezond en voorspoedig 2018 gewenst.

This entry was posted in Actueel. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

security-high.png
Leuk als je reageert! Na het versturen komt je reactie in de wachtrij voor goedkeuring en kan het enige tijd duren voordat je reactie verschijnt. Eén keer versturen is dus voldoende.
 

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

14 Responses to Ik sta versteld!

 1. Miriam Van Norel says:

  Arnoud, wat een bijzondere sfeer, beschrijf je hier. Het lijkt me ook een heerlijk theater. Fijn om t jaar zo te beginnen. Komend jaar kom je ook bij ons feestje de muziek verzorgen. Ik zie er naar uit!

 2. Karin Ohlenbusch says:

  Wat een heerlijk verhaal! Alleen al bij het lezen ervan ervaar ik een gevoel van verbinding en eenheid! Een prachtig en hoopvol begin van 2018!

 3. Ineke Vos says:

  Hoi Arnaud, ja het was een geweldige start van het nieuwe jaar en het laatste lied ( o.a. door mij aangevraagd) zit nog voortdurend in m’n hoofd haha!
  Bedankt en tot ziens, groet Ineke

 4. Beste Arnoud
  Wat een heerlijk verhaal.
  Daar wordt iedereen toch vrolijk van?
  Helaas waren wij van de Wandelvierdaagse het Gooi aan de wandel in onze prachtige natuur.
  Want de voorbereidingen van ons 10 jarig bestaan zijn al weer in volle gang.
  Ik zie nu al naar je optreden uit tijdens onze vierdaagse in juni.
  Tot dan Nicolette Akkerman

 5. Hans says:

  Leuk Arnoud zo’n begin van het nieuwe jaar. Wellicht volgen er nog wat boekingen voor je. Ik wens je veel succes”

 6. Mooi beschreven Arnoud! Ongelofelijk leuk om een keer bij een optreden van jou te zijn. Je repertoirekeuze is echt top! En dan natuurlijk als klap op de vuurpijl ( als was Oud en Nieuw al geweest) Paradise by Dashboardlight weer eens te zingen. Kon niet stuk!

 7. Leny en Henk Griffioen says:

  Hoi Arnoud,
  Bij het lezen van je verhaal over je optreden bij Theater Kleintje Kunst ervaar ik weer het ontzettend blije gevoel bij jouw optreden. Leny en ik hebben er ongelofelijk van genoten. Wat ben jij een fantastische troubadour !!
  We hebben een prima keuze gemaakt om jou te vragen om op te treden op ons feest dit jaar. We zijn er van overtuigd dat al onze gasten het zullen waarderen. Jij bent gewoon de basis van een geslaagd feest !
  Bedankt en tot ziens, Leny en Henk.

 8. Bonjour troubadour,
  Wat een fantastische beschrijving van een fantastische middag! Erg blij dat het zo bijzonder is verlopen, vooral dankzij jouw optreden uiteraard. Na de uitermate drukke december maand, waarin we ons tweede lustrum vierden, een grootse opening van het nieuwe jaar. Op naar jouw lustrum in Kleintje Kunst op de Nieuwjaarsborrel 2019!
  Warme groet,
  Eugène